1.7.10

Noutaminen

Välähdyksiä Eroksen verkkaisesti, mutta tähän mennessä hyvin vähillä virheillä edenneeseen noutokoulutuksen eri vaiheisiin. Koulutus on kesken.

16.7.2008

Eroksella ikää noin 2,5 kk. Vahvistin aluksi hampaiden kohdistamista keppiin. Eros tarttuu ja nostaa vähitellen keppiä lattialta yhä korkeammalle. Latenssi, mitä tarkkailen, on koko suorituksen ajan se mitä haluan: seuraavaan yritykseen lähdetään heti edellisen yrityksen jälkeen, välissä vain palkkion nauttiminen.

14.5.2009

Eros noin 1v. Varhain opittu keppiin tarttuminen toteutettiin myöhemmin pallolla: tarttuminen, nostaminen, kääntyminen pallon kanssa kouluttajaa kohti (kesto ja suunta), pallon kohdistaminen käteen

27.6.2010

Aiemmin opittujen vaiheiden toistaminen noutokapulalla...

27.6.2010

...ja yhdistäminen ilman noutoesinettä opeteltuun eteenistumiseen.

27.6.2010

Kun keskityn vahvistamaan itseäni kohti suuntautuvaa liikettä yhä lähemmäs, koira ”taikaiskusta” tarjoaa itsenäisesti esineen kanssa istuutumista. Naks kuuluu, kun kapulan liike suussa on lakannut ja olen laskenut mielessäni kolmeen.

Eroksen koulutus alkaa nyt olla vaiheessa, missä liitän seuraavaksi vihjeen ja alan vaatia yhä suurempaa nopeutta vahvisteen ehtona. Samassa yhteydessä siirryn koulutuksen määrällisestä jaksotuksesta ajalliseen jaksotukseen, mikä on minusta tärkeätä nopeutta koulutettaessa. Kesto, kapulan heittäminen yhä kauemmas, saa vielä odottaa.

12 kommenttia:

Lotte kirjoitti...

Hieno ja opettavainen videosarja. Kiitos. t. Lotte

vma kirjoitti...

Kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

Hei

On tosiaan havainnollinen sarja. Eros keskittyy näemme edelleen oikein mukavasti.

En tiedä onko tavoitteenasi pk- tai toko-nouto, mutta mikäli on, itselläni huomi kiinnittyy kahteen asiaan:
1) Eros vaihtaa hyvin voimakkaasti otetta niin tuodessa kun edessä istuessakin. Onko ajatuksesi, että tämä jää itsestään pois, kun naksautat vasta kun jauhaminan hetkeksi loppuu? Onko sellainen riski, että Eros oppii ensin jauhamaan (varsinkin tuodessa) ja pitää suutaan kiinni vasta istuuduttuaan?
2) Annat Erokselle hyvin paljon apuja (mm. perääntyminen, haara-asento, kädet ylhäällä, maiskuttelu). Onko tarkoituksesi opettaa nopeus ja kesto ennen kun poistat avut ja otat vihjeen käyttöön vai opetatko liikkeen tekniikka valmiiksi ja otat vihjeen käyttöön (eli avut pois?) ennen nopeutta ja kestoa?

Kyselle Ilona, jolle tulee huomenna uusi riiseninpentu :)

vma kirjoitti...

1) Kyllä sellainen mahdollisuus on olemassa, että pureminen jää osaksi suoritusta, mitä en kylläkään usko. Jos Eroksella olisi siihen riittävän monta kertaa mahdollisuus, niin kävisi, mutta vaihe mikä videolla näkyy kestää niin vähän aikaa.

Jos vahvistaisin puremattomuutta aina heti sen lakattua, puremisesta ja sen lopettamisesta voisi muodostua ketju. Siksi odotan hetken ennenkuin vahvistan toimintaa.

2) Karsin seuraavaksi pian pois mainitsemasi "ylimääräiset asiat". Sitten alan vihjeen liittämisen. Sen jälkeen keskityn nopeuteen, ja lopuksi kestoon, eli alan heittää kapulaa yhä kauemmas. Jos vihjeen lisää vasta nopeuskoulutuksen jälkeen, liittäminen vaikeutuu radikaalisti.

Onnea ja menestystä uuden pennun kanssa! Taidan arvata mistä yhdistelmästä se on.

Anonyymi kirjoitti...

Erittäin mielenkiintoinen sarja. Teet paljon sellaista mitä itse en "uskaltaisi". Noutajan kanssa kokemus tuosta "löysästä" otteesta on että kapulan pitäminen ei tiukentunut ennenkuin vahvistin tiukempaa otetta vetämällä kapulaa pois koiran suusta, ja palkitsemalla pitämisestä "vastaan". Mutta riiseni saattaa toimia tässä kohtaa ehkä vähän erilailla kuin helläsuinen noutaja ;)
terv. Salla

Anonyymi kirjoitti...

Moi!

Kiitos Veli-Matti videoista. :)

Minulla on paljon samoja ajatuksia kuin Lotalla noiden vartalon vihjeiden ja kapulan pureskelun suhteen.

Kuinka paljon toistoja on noutoon takana tässä vaiheessa? Minkälainen on tavoitteesi koiran viretilan suhteen, tyydytkö nykyiseen?

Terkuin
mervi

vma kirjoitti...

Treenejä on ollut ennen kuvausta 3-5 kapulan kanssa. Ennen sitä Eros oli oppinut noudon pallon kanssa ilman luovutusta edessä istuen.

Aiemmin näissä kommenteissa jo kerroin Ilonalle, mitä seuraavaksi tapahtuu, kun toiminnan muoto on haluttu. Helteiden jälkeen toteutan nopeuskoulutuksen, minkä haluan dokumentoida mahdollisimman tarkasti. Jatkoa siis seuraa parin kuukauden sisällä. Se, mitä seuraa, on jotain sellaista, mitä en ole koskaan toteuttanut sellaisella perusteellisuudella.

Anonyymi kirjoitti...

Ah, anteeksi. Kannattaisi lukea huolellisemmin. :)

Videoiden katselijoita ehkä hämää se, että niistä ei välttämättä tajua, että toistot kussakin vaiheessa jäävät vähäisiksi, koulutuksessa siirryttäessä jo nopeasti seuraavaan vaiheeseen.

Nopeus ja viretila kiinnostavat edelleen, etkä oikeastaan vastannut siihen, mikä on tavoitteesi sen suhteen. :)

Huomasin, että kirjoitit nopeudesta: "Samassa yhteydessä siirryn koulutuksen määrällisestä jaksotuksesta ajalliseen jaksotukseen, mikä on minusta tärkeätä nopeutta koulutettaessa."

Avaatko vähän lisää mitä tarkoitat tällä?

Tämä on mielestäni todella mielenkiintoinen aihe, omana tavoitteenakin kun kuitenkin on ns. "vietikäs" tottis, enkä ihan ole tyytyväinen omaan tottikseeni kaikilta osin. Olen sitä lähtenyt työstämään nopeiden, intensiivisten harjoitusten kautta ja koiran viretilan merkitys konkretisoitui minulle (jälleen kerran) parin helteestä johtuneen vapaapäivän jälkeen. Nopeutta löytyi ihan mukavasti - se pitäisi vain nyt saada pysyväksi. :)

T. mervi

Anonyymi kirjoitti...

Ai niin: vielä yksi juttu. :)

Miksi liität vihjeen ennen nopeutta? Jos ajatellaan oppikirjanomaisesti vihjeeseen liittyvää ehdollistumaa, se ei lienee järkevin ratkaisu? Itsekin tosin tein niin, mutta en ehkä tekisi seuraavalla kerralla. Maybe.

mervi

vma kirjoitti...

Tavoitteenani on mahdollisimman nopea suoritus. Jos yhtään tunnen Erosta, se ei tule olemaan kovin vaikeata.

Kun toiminnan muoto on saatu aikaiseksi, siirryn kestolliseen jaksotukseen määrällisen jaksotuksen sijasta. Määrällisellä jaksotuksella tarkoitan yritysten määrään sidottua jaksotusta, esim. 10 yritystä; ajallisella/kestollisella jaksotuksella tarkoitan ajasta riippuvaista jaksotusta, esim. 45 sekuntia.

Aikaisempi koulutus ja kirjanpito antaa lähtöarvon jakson kestolle. Oletetaan, että lähtöarvo on 45 sekuntia, missä ajassa Eros hankkii 10 vahvistetta. Seuraavaksi jaksoa lyhennetään 10%. Eros saattaa edelleen hankkia 10 vahvistetta, mutta jos se saa vähemmän, hidastelu maksaa sille vähentyneenä ravinnon määränä. Kun Eros nopeuttaa toimintaansa, se saa vahvisteen toiminnan muutokselle. Seuraavaksi ruuvia kiristetään lisää. Tämä kaikki ruokaa käyttäen -- pallot ja patukat on vielä varastossa, kun ihan viimeisiä tehoja otetaan irti. Ehtona on, että kouluttaja toimii koko ajan omalla henkilökohtaisella maksiminopeustasollaan.

Jos liittäisin toiminnan vihjeen vasta tässä vaiheessa, toiminta olisi aivan liian vahva, jotta sen saaminen ärsykekontrolliin tapahtuisi ongelmitta. Se vaatisi paljon lisätyötä ja lopputulos olisi silti enemmän tai vähemmän epävarma toiminta.

Sumu - Myytin Tähteinvälinen kirjoitti...

Millainen noudosta loppujen lopuksi tuli? Pääsitkö helposti eroon mälvämisestä? Tuliko suorituksesta vauhdikas ja intensiivinen? En löytänyt tähän liittyen enää myöhempää postausta.

vma kirjoitti...

Eroksen noudon kanssa ei ole tehty yhtikäs mitään vuoden 2010 jälkeen. Toki Eros noutaa palloa, frisbeetä ja joskus keppiä -- ja hyvin minusta noutaakin -- mutta alkuperäinen ajatus ei ole toteutunut: protokolla maksimaalisen nopean noudon kouluttamiseksi. Muut asiat olivat silloin tapetilla, ja niin asia jäi, enkä myöhemmin enää ole riittävästi motivoitunut, vaikka välillä onkin mielessä käynyt. Sellainen koulutus sisältää paljon pikkutarkkaa työtä.

Kunhan meneillään olevat sateet hellittävät, voin laittaa lähiaikoina pätkän, miltä Eroksen nouto tänä päivänä näyttää, tämän viestin liitteeksi.